Tel: 0591-714350

Terughalen van verwijderde bestanden: harde schijf recovery

Wanneer uw harde schijf is gecrasht kan dat vervelende gevolgen hebben. Uw computer start bijvoorbeeld niet meer op en u kunt niet meer bij uw bestanden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het in veel gevallen wel degelijk mogelijk de bestanden nog te benaderen. Behoudens fysieke, interne schade, blijft dat data op de schijf in takt en is door middel van de juiste diagnose en methode alsnog te benaderen. Met onze harde schijf recovery is het mogelijk uw dierbare bestanden weer terug te krijgen.

Vaak begint data verlies met een aantal symptomen, zoals trage bestandsoverdracht of  vreemde geluiden uit de harde schijf. Mocht dit het geval zijn, dan is het van groot belang dat u nog zo min mogelijk met die schijf doet. Voornamelijk schrijven van nieuwe gegevens naar de harde schijf kan een succesvol herstel permanent onmogelijk maken, maar ook een gecrashte leeskop op de gegevenshoudende platen is funest voor herstel van bestanden van uw harde schijf.

Mocht u te maken hebben met verloren bestanden door welke reden dan ook, neem dan contact met ons op. Wij bieden u altijd een gratis diagnose aan om te kijken wat de oorzaak van het data verlies is en geven u direct aan of dit te herstellen is.

Oorzaken data verlies: een lijst met veelvoorkomende oorzaken

Grofweg zijn defecten aan harde schijven en andere mediadragers in te delen in drie categoriën: logische, elektronische en fysieke defecten. Hieronder volgt voor elk defect een uitleg en enkele voorbeelden.

Logische defecten

 • beschadigde behuizing
 • gebruikersfouten, zoals het per ongeluk verwijderen van bestanden.
 • automatische recovery, waarbij de gehele schijf wordt geformatteerd
 • virussen

Eigenlijk is ‘defect’ geen adequate omschrijving, aangezien het geen werkelijk defect aan de datadrager betreft. Het omvat alle problemen buiten het kader van fysieke of elektronische schade en komt voornamelijk neer op het verlies van data, waarbij de schijf zonder herstel te benaderen is. Dit is de meest voorkomende variant van data verlies en is tevens de variant met het hoogste slaginspercentage. Zo lang de originele data niet is overschreven, is in 99% van de gevallen data recovery bij MKByte mogelijk.

 Elektronische defecten

 • defecten op printplaat of chips
 • spanningspiek of verkeerd aangesloten voeding

Wanneer wij bij diagnose op een elektronisch defect stuiten, hebben wij deels de mogelijkheid deze te repareren. Over het algemeen is de kans van slagen van de reparatie afhankelijk van de mogelijkheid een identieke donorschijf te vinden. Het belang van het vinden van een identieke schijf, heeft te maken met de wijze waarop de harde schijf is opgebouwd. Enkel een vergelijkbare schijf vinden en de printplaat overzetten is niet voldoende om de schijf weer tot leven te wekken. Het is van belang dat de serienummers en – vooral – het firmwarenummer overeen komen, waarbij de datum van productie ook in ogenschouw genomen dient te worden.

Mocht het zijn gelukt een identieke schijf te vinden, kan het zijn dat deze slechts beschikbaar is aan de andere kant van de wereld. Daarbij kunnen de kosten aanzienlijk oplopen, wat begrijpelijkerwijs een sta in de weg kan zijn voor succesvolle gegevensherstel.

Indien er lokaal een identieke schijf bemachtigd kan worden, is de kans van slagen van de recovery navenant zeer hoog.

Fysieke defecten

 • beschadigde behuizing
 • defecte lees/schrijf-kop
 • beschadigde/bevuilde platen
 • beschadigde motor
 • overige mechanische problemen, als gevolg van b.v. een val

Deze defecten dienen gerepareerd te worden in een zogenaamde ‘clean room’, aangezien ter reparatie de schijf open gemaakt zal moeten worden. Deze clean room is ontworpen om een bepaald niveau schone lucht te bevatten. Deze lucht is optimaal om een harde schijf met fysieke schade open te kunnen maken en te herstellen.

Vanwege de gevoeligheid van de gegevens dragende platen binnenin de harde schijf, kan reguliere lucht de schijf dusdanig beschadigen dat deze niet of nauwelijks te herstellen is. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht. Wanneer deze stofdeeltjes op de platen belanden, kan het zijn dat de magnetische lees-arm geen goed contact meer maakt met de platen. Het gevolg is dat het uitlezen van gegevens onmogelijk is geworden.

Door de kleinschaligheid van ons bedrijf en onze concurrerende tarieven, heeft MKByte niet de beschikking over een zogenaamde ‘clean room’. Mochten wij bij onderzoek een fysiek defect aantreffen, zullen wij met u de mogelijkheden bespreken de schijf door een andere specialist te laten repareren.